
Här kan du läsa information om att köpa konkursbolag och hur du förvärvar ett.
Att köpa ett konkursbolag ger dig möjligheten att förvärva ett företag eller dess tillgångar till ett förmånligt pris. Här får du en fullständig genomgång av hur processen fungerar och viktiga tips för att göra en framgångsrik affär.
Om du överväger att köpa ett företag kan det vara bra att titta på konkursbolag. Priserna för dessa företag är ofta lägre än vid en vanlig företagsöverlåtelse. Det är dock viktigt att känna till att processen för att köpa ett konkursbo skiljer sig från traditionella företagsköp, och att förstå dessa skillnader är avgörande för att affären ska bli lyckad. Här får du veta allt du behöver för att navigera rätt.
Denna artikel innehåller
- 1. Vad är ett konkursbolag?
- 2. Begär ut konkursföretagets aktiebok
- 3. Var kan man se företag i konkurs?
- 4. Hur får jag reda på vem som är konkursförvaltare?
- 5. Hur prissätts tillgångar i ett konkursbo?
- 6. Är konkurser offentliga uppgifter?
- 7. Är det lagligt att driva ett företag vidare efter konkurs?
- 8. Hur hittar man konkursbon till salu?
1. Vad är ett konkursbolag?
Ett konkursbolag är ett företag som inte längre kan betala sina skulder och därför har satts i konkurs. När ett företag försätts i konkurs, tar en konkursförvaltare över ansvaret för bolaget och dess tillgångar. Om konkursförvaltaren bedömer att företaget inte kan fortsätta sin verksamhet, säljs tillgångarna för att betala av skulderna.
Detta ger dig som privatperson eller företag möjligheten att köpa konkursboet, vilket innebär att du kan ta över ägandet och driva verksamheten vidare under din egen ledning. Beroende på hur försäljningen genomförs av konkursförvaltaren, kan du också välja att köpa endast vissa delar av bolagets tillgångar, som du sedan kan integrera i din egen verksamhet.
2. Begär ut konkursföretagets aktiebok
Om du planerar att köpa eller har ett företag i åtanke som du vill förvärva, är det viktigt att samla in mer information om företaget. Ett avgörande steg i denna process är att begära ut aktieboken för konkursföretaget, vilket du gör genom Aktieboksregistret.
3. Var kan man se företag i konkurs?
Alla företag som har inlett konkurser går att hitta hos Konkurskollen.se. Där kan du se uppgifter om företaget och samtlig nödvändig information.
4. Hur får jag reda på vem som är konkursförvaltare?
Konkursen inleds i den tingsrätt som är belägen där företaget har sitt registrerade säte. Det betyder att om ett företag går i konkurs, måste ansökan om konkurs lämnas in till den tingsrätt som har jurisdiktion över den ort där företaget är registrerat.
Från listorna på Konkurskollen kan du se var företaget har sitt säte registrerat och därefter kontakta rätt tingsrätt. Genom tingsrätten får du sedan reda på vem som är konkursförvaltaren.
5. Hur prissätts tillgångar i ett konkursbo?
Eftersom konkursförvaltaren ofta har en begränsad tid för att sälja tillgångarna (till exempel för att tömma en lokal) kan priserna på dessa objekt ofta vara mycket låga. Ju snabbare du är på att hitta konkursföretagen desto bättre priser kan du få.
6. Är konkurser offentliga uppgifter?
Ja, alla konkurser är offentliga och de flesta dokument som rör konkursen är tillgängliga för allmänheten.
7. Är det lagligt att driva ett företag vidare efter konkurs?
Endast konkursförvaltaren har rätt att tillfälligt driva verksamheten vidare under konkursprocessen. Verksamheten kan dock säljas till ett annat företag som kan fortsätta driva den, antingen i sin ursprungliga form eller med vissa förändringar. Detta måste ske på ett sätt som inte försämrar borgenärernas situation i konkursboet.
8. Hur hittar man konkursbon till salu?
Försäljningen av konkursboets tillgångar sker på många olika sätt. Först måste du ta reda på vilka företag som har gått i konkurs. Sedan behöver du kontakta konkursförvaltaren. Du hittar alla företag som gått i konkurs på Konkurskollen.se. Sajten erbjuder värdefull information om konkurser.
Konkurskollen samlar dagligen in information om alla konkurser i Sverige och erbjuder en unik chans att göra goda affärer.